Bondbröd

Bondbröd är ett knubbigt bröd som smakar utmärkt. Allra godast är det ljummet med en skiva ost på men det håller även flera dagar och smakar väl även då.


Bondbröd

(2 bröd)

bondbröd25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olja
5 dl vatten
4 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker. Låt stå 1 minut och rör sedan om så att jästblandningen blir klumpfri.

2. Häll i oljan och blanda runt och därefter det ljumna vattnet (37 grader).

3. Tillsätt rågsikt och nästan allt vetemjöl.

4. Låt jäsa i bunken i ca 1 timma.

5. Baka ut till 2 knubbiga limpor och lägg dem på smord plåt. Bred på lite rågsikt över bröden och jäs dem sedan i 30 min.

6. Skär skåror i bröden med en vass kniv innan gräddning. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail