Tips för att lyckas med godisbaket

Här hittar du tips för att lyckas med godisbaket. Att göra hemlagat godis är ganska enkelt men jag vill ändå dela med mig av några praktiskt tips.

Det kräver naturligtvis att du har rätt ingredienser hemma och att du har ett bra recept. Vissa godistyper kan du göra snabbt, men många kräver lite manuellt arbete och du får därför räkna med att det tar tid att göra eget godis.

Kola & knäck

Tips för att lyckas med godisbaketKokning: Att koka en riktigt god kola tar tid, men så blir det också mycket gott! Kolan får stå och puttra på spisen länge och väl på mycket låg värme. Det finns olika idéer om hur mycket man ska röra i smeten. Min uppfattning är att det är bra att röra då och då. Dels för att se till att det inte bränner vid och dels för att känna hur kolan efterhand tjocknar till. När man gjort kola några gånger märker man när kolan närmar sig färdig och behöver då inte göra kulprov förrän kolan är nästa klar.

Oftast tar det något kortare tid att koka knäck. En bra regel är att undvika att dubbla receptet när du kokar kola eller knäck. Ofta tar det mer än dubbelt så lång tid att koka en dubbelt så stor smet.

Kulprov är ett sätt att kontrollera om kolan eller knäcken är färdig. Gör så här: droppa ner några droppar av smeten i ett glas eller en kopp med kallt vatten. Känn sedan på dropparna. När det är möjligt att forma smeten till en kula så börjar smeten närma sig färdig. Sen är det en smaksak hur länge till man kokar kolan eller knäcken. Ju längre man kokar – desto hårdare blir resultatet. Här gäller det ibland att ha tålamod så att man inte avsluta koket för tidigt. Då riskerar man att få en kola som fastnar alltför mycket i kolapappret eller en knäck som är svår att få ur knäckformen. Om du mot förmodan råkat ut för detta så förvara kolan och knäcken i kylskåp så håller sig kolan eller knäcken fastare i konsistensen än om du förvarar den i skafferi eller rumstemperatur.

Tips för att lyckas med godisbaketForm: Tänker du göra kola bör du ha en bra form som du smörar och häller upp den färdig kolasmeten i. Natuligtvis kan du använda en vanlig braspanna från ugnen, men ofta är den något för stor och det riskerar bli ett alltför tunt lager av kolasmet. En mindre aluminiumform eller glasform är oftast bättre. Det finns en hel del bra keramikformar också, men jag vill poängtera att det alltid finns en risk att porslinet spricker när man häller i den heta kolasmeten. Jag har själv fördärvat en bra emaljerad porslinsform på detta sätt. Använd med andra ord ingen form som du är alltför rädd om. Till knäck använder du vanliga knäckformar som du häller smeten direkt i.

Emballage: När du kokt kolan klart häller du upp smeten i en smörad form. Därefter får du låta den svalna ordentlig. Detta tar ganska lång tid. Du kan snabba på denna genom att sätta formen svalt. När kolan har svalnat skär du upp denna i små bitar ca 1 x 2,5 cm eller efter tycke och smak. Lägg kolan på ett smörgåspapper (mellanläggspapper finns att köpa som är i lagom storlek) och rulla ihop. Tips: vik alltid en bit av kanten på smörgåspappret från själva kolan då undviker du att kanten tränger in i kolan. Det blir mycket lättare att få loss den från pappret när den skall ätas.


Knäcken skall hällas upp i knäckformar och detta är ofta ganska trixigt. Det allra lättaste är att spara gräddförpackningen från när du hällde i ingredienserna i kastrullen. Häll ur all grädde du kan och öppna förpackningen helt. När knäcksmeten är klar häller du den heta knäcksmeten ner i vispgräddeförpackningen. Vik ihop kartongen i ena öppningen och häll omedelbart upp massan i knäckformarna. Håll fingrarna på en del av kartongen där du inte bränner dig. Detta sätt är snabbare och enklare. Räkna med att du välter en hel del knäckformar så sätt upp fler än från början tror. Placera gärna knäckformarna på en plåt eller på ett underlag som du inte är rädd om. Du kommer att spilla utanför – det är ofrånkomligt!

OBS! Var försiktig – knäckmassan är mycket het! Lätt att bränna sig.

Förvaring: Förvara knäck och kola svalt – gärna i kylen.

Råvaror

När du gör godis säger receptet ibland att du skall använda grädde. Vilken grädde är det rätta? Tja, detta är en smaksak. Säkrast är att använda traditionell vispgrädde. Då vet du att det blir gott. För att göra godiset lite mindre fett kan man ersätta en del av grädden med mjölk. Här får man prova sig fram till vad som är möjligt.

Recepten säger ibland mörk choklad. Ska du välja mörk blockchoklad eller är det bättre med någon annan sorts choklad? Blockchoklad innehåller en oerhört liten del kakao. Ja, så litet att det inte längre får kallas blockchoklad utan idag enbart heter Block. Jag använder alltid Marabous mörka choklad när jag bakar kakor och godis. Detta ger en lagom chokladsmak enligt min uppfattning.

Vissa recept anger att man ska ha i smör. Smör eller margarin? Återigen är detta ett personligt val. Själv använder jag alltid smör när jag gör godis. Inget är rätt eller fel – prova dig fram till vad du tycker bäst om!

Detta är våra rekommendationer. Valet av råvaror är naturligtvis helt individuellt. Ditt godis kan bli jättegott även om du inte väljer att följa våra råd. Detta är dock vad vi har kommit fram till efter åtskilliga års godisbak!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail