Klenäter

Att äta klenäter är en spröd och krispig upplevelse. Populärt i juletid, men kan faktiskt avnjutas året om. De är något pilliga att göra men blir mycket spröda och goda.


Klenäter

ca 50 st

klenäter3 msk margarin
5 äggulor
4 msk socker
rivet skal av en halv citron
(1 msk brännvin eller konjak)
3,5 dl vetemjöl

Till fritering: olja eller cocosfett

DAG 1:

1. Smält matfettet och låt svalna

2. Rör äggulor och socker

3. Blanda sedan ner det svala matfettet, citronskal, ev sprit och mjöl.

4. Ställ degen i kylskåp – helst över natten så degen får stå till sig.

DAG 2:

5. Kavla ut degen tunt.

6. Sporra ut den i sneda bitar ca 3 x 10 cm. Gör en skåra på varje bit och trä sedan in den ena ändan av kakan genom skåran och dra igenom.

7. Hetta upp olja eller fett i en kastrull. Lägg i några klenäter åt gången och koka dem ljusbruna. Lägg klenäterna på hushållspapper så de får chansen att rinna av väl. Vänd dem eventuellt också i strösocker eller pudra över vaniljsocker.

OBS! Var MYCKET försiktig med friteringen. Får ej genomföras av barn/tonåringar på egen hand. Det är viktigt att frityren inte blir alltför varm för då finns risk att frityren antänds. OBS!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail