Baktips – bullar och vetebröd

Här hittar du baktips – bullar och vetebröd. Att baka riktigt goda bullar är inte svårt, men man ska komma ihåg att det tar lite tid. Jäsning måste ske för att man ska få ett bra resultat. Har du tid och lite tålamod – prova att göra dina egna bullar. Du kan variera i det oändliga mellan olika utseende, olika fyllningar och med olika garnering.

Utseende, fyllning och garnering

Baktips - bullar och vetebrödBullar kan bakas genom att man delar degen i några delar och kavlar ut en bit deg i taget. Skär sedan degen i små fyrkantiga rutor t.ex. 10 x 10 cm. Lägg i en liten klick smör och lite socker (och kanske kardemumma eller mald mandel efter tycke och smak). Vik ihop hörnen mot varandra så att du får ett litet knyte. Lägg knytet i en pappersform eller direkt på smord plåt (eller bakplåtspapper om du vill minimera disken).

Du kan också få jättefina kanelsnäckor genom att kavla ut degen bre ut smör/margarin tunt och strö på med socker och kanel efter tycke och smak. Rulla ihop hela degen till en rulle. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor och lägg i pappersform avsedd för bullbak.

Vanligast är du (efter det att bullarna jäst färdigt i formen) penslar med ägg (lätt vispat) och dekorerar med pärlsocker, hackad mandel eller liknande.

Lussekatter dekorerar man med russin men penslar även dessa med uppvispat ägg.


Jäsprocessen

Baktips - bullar och vetebrödFör att få goda bullar krävs det att du får igång jäsningsprocessen. Man kan använda särskild deg för söta degar eller göra som jag brukar. Jag använder vanlig jäst, smular ner denna i en bunke och lägger på lite grann socker och salt först (även om det inte står så i receptet). Jästen gillar nämligen socker och salt och ”smälter” då och blir flytande. Jag rör runt i denna blandning till dess att inga jästklumpar finns kvar. I övrigt följer jag receptet. Viktigt är ju att vätskan man använder inte är för varm – för då riskerar man att ta död på jästsvamparna, vilket medför dålig jäsning. Följer man i övrigt receptet brukar det gå bra.

Under jäsningen bör man inte sätta tvärdrag i köket utan snarare hålla köksdörren stängd så att degen har det varmt och ombonat under sin jästid.

Gräddning

Tänk på att hålla ett öga på bullarna när de gräddas. Det gäller att ta ut bullarna när det är lagom gräddade och tiden varierar från ugn till ugn och är också beroende på hur stora bullar du gjort. Så var uppmärksam så du hinner plocka ut bullarna i tid.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail