Baktips – övriga kakor

Här hittar du baktips – övriga kakor. I denna kategori har vi samlat lite udda kaksorter. Det innebär att denna typ av kakor kan bestå av allt från småkakor till tårtor.

Tekniker


Kakor i frys eller kyl

När man bakar kakor utan att använda ugn handlar det om att använda bra råvaror. Färska ägg är en fördel när man enbart fryser istället för att upphetta i ugn.

Ett bra tips för kalla kakor är att använda bakplåtspapper i formen så får man enkelt ut kakan. Dock kan man ibland vilja ha kakan i snyggt skick (t.ex. ostglasstårtan). Då kan det fungera bra att använda en kakform med avtagbara kanter.

Fritering – FÖRSIKTIGHET KRÄVS

Det krävs att man iaktar stor försiktighet när man ska fritera. Tänk på detta:

Det krävs mycket fett när man ska fritera.
Rätt temperatur för frityren bör vara 170-180 grader.
Om du lägger i för många kakor samtidigt i frityren finns risk att fettet skummar över och då finns risk att fettet antänds på spisplattan.
OBS ! Brinnande olja går inte att släcka med vatten. Elden måste kvävas. Ha därför alltid ett tättslutande lock tillhands nära spisen så att du snabbt kan lägga detta på kastrullen om du ser att fettet blir för varmt.
Du bör stänga av spisfläkten eftersom en flamma från din frityrgryta lätt kan slå upp i fläkten och antända det fett som det alltid finns i en fläktkanal.
En vanlig fråga när man ska fritera är hur man kan veta att fettet fått rätt temperatur. Det är svårt att säga eftersom oljan inte ändrar färg. En del säger att man kan lägga ner en liten brödbit för att se om temperaturen är rätt. Men det enda sätt som verkligen funkar är att skaffa en bra friteringstermometer. Då minskar du risken för att värma upp fettet för hårt.

Jäsning

Denna typ av kakor innehåller sällan något jäsmedel vilket gör att du inte behöver bekymra dig om att jäsning sker eller kommer igång.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail