Surdeg

Surdeg är något du kan använda i vilket brödrecept som helst – om du vill. Det gör brödet mer hållbart och hjälper också till i jäsprocessen.


Surdeg

Gör så här:

surdeg1. Lägg ner 1 dl grovt rågmjöl i en burk som du inte är så rädd om (t.ex. en rendiskad gammal syltburk eller liknande).

2. Häll över 1 dl vatten – ca 40 grader.

3. Låt blandningen stå i rumstemperatur 3-4 dagar. Rör om några gånger varje dag.

4. Häll i 1 liter grovt rågmjöl och en liter ljummet vatten och låt detta stå i rumstemperatur i ett dygn.

5. Du har nu en rejäl surdeg. Dela degen i tio delar och frys in eller förvara i kylen och använd i brödbaket när du vill. Surdeg kan förvaras i kyl i ett par veckor. Dock finns viss risk att den luktar.

surdegDet finns särskilda brödrecept som baseras på surdeg. Det är naturligtvis möjligt att baka surdegsbröd utan att tillsätta någon jäst. Då ställs det dock högre krav på en balans mellan surdeg, mjöl och övriga ingredienser. Man måste också veta hur sur surdegen bör vara och så vidare. Jästiden för bröden förlängs också betydligt.

Själv använder jag surdegen i huvudsak för att förbättra vanligt bröd. Brödet blir mer hållbart och också godare. Det håller samman brödet bättre. Bakning med surdeg handlar många gånger om att prova sig fram, att få en känsla för vad som fungerar. En del kan tycka att det känns motbjudande att lägga ner surdegen i brödbaket. Surdegen har ju en viss lukt. Min erfarenhet att dock att surdeg är bra.

Bilderna visar liten surdeg som efter 2 dagar börjar bli lite aktiv och bubbla…


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail