Knäck

Att laga hemlagad knäck inför julen är trevligt. Här kommer tre alternativa recept. Ett traditionellt, ett för tillagning i micron och ett för dig som är allergisk mot mjölk.


Knäck (ca 70 st):

knäck-150x1502 dl grädde, visp-, mellan- eller matlagning
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

Tillagning på spisen:

1. Skålla och hacka mandeln. Ställ upp knäckformarna på en plåt eller bricka.

2. Häll grädde, socker och sirap i en vid kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man kulprov.

3. Häll i den hackade mandeln. Fyll smeten i formarna. Använd gärna gräddförpackningen eller ursköljd mjölkpaket för att enkelt hälla upp i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvaras svalt i en burk med tättslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

OBS! Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.

Tillagning i micro

1. Blanda allt utom mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro .

2. Kör på högsta effekt i 5 min.

3. Ta ut och låt vila några min före omrörning.

4. Sätt in i micron och kör på låg effekt i ca 30 min. OBS tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!

5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.

6. Blanda i mandeln.

7. Häll i knäckformar och låt stelna.

Vill du göra en riktigt snabb knäck – halvera då receptet ovan. Då kan du korta tillagningstiden betydligt.


Knäck (ca 50 st) – för dig som är allergisk mot mjölk och sojaprotein

2 dl Beneviva gräddalternativ
2 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1 msk mjölkfritt margarin
(1 dl hackad sötmandel)

Blanda allt utom smör och mandel i en tjockbottnad kastrull och koka massan under omrörning, ca 30 minuter. Gör ett kulprov för att se om knäcken är klar. Häll i mjölkfritt margarin och mandel. Skeda genast upp i knäckformar.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail