Nyttiga chokladbollar – jättegoda

nyttiga chokladbollarEtt favoritrecept är helt klart mina nyttiga chokladbollar. De är enkla och snabba och göra. De kan göras som raw men du kan faktiskt använda vilken typ av nötter/kakao/ingredienser du vill.

Receptet bygger på att du har en mixer hemma och en frys men annars behövs ingen särskild utrustning. De ska inte gräddas i ugnen.

Nyttiga chokladbollar – Detta behöver du:

– 3 dl frö och nötter
– 8 dadlar
– 0,5-1 dl kakao (Jag brukar ta 1 dl men jag gillar stark chokladsmak)
– 1 krm salt
– 1 krm kanel
– 2 krm vaniljsocker
– 2 krm kardemumma
– 5 msk kokosolja

Så här gör du:

1. Ta fram mixern

2. Mät upp 3 dl frö och nötter och häll i mixern
Jag brukar blanda det jag har hemma. Det kan vara hasselnötter, mandel, linfrö, sesamfrö, pumpafrö  (behöver mixas ordentligt om du tar mycket av dessa), lite chiafrö mm. Du kan ta i lite kokos också. Jag brukar inte ta så mycket kokos. Det finns ju redan en viss kokossmak eftersom det är kokosolja i receptet.

IMG_8848

3. Kör frö och nötter till dess att de är ordentligt finfördelade.

4. Stoppa ner 8 dadlar (kärnfria) i mixern och kör nötter+dadlar tillsammans.  Ibland får man skaka behållaren så att allt blir mixat.

5. Häll upp nötter+dadlar i en skål. Häll sedan i:
– 0,5-1 dl kakao (Jag brukar ta 1 dl men jag gillar stark chokladsmak)
– 1 krm salt
– 1 krm kanel
– 2 krm vaniljsocker
– 2 krm kardemumma

IMG_8846

IMG_8845

6. När allt är väl blandat – lägg i 5 msk kokosolja.
Obs! Är din kokosolja mjuk fungerar det utmärkt att ta i den direkt och blanda runt. Är det svalare hemma hos dig och din kokosolja är ”hård” kan det vara en idé att försiktigt smälta kokosoljan i vattenbad. Själv brukar jag inte värma oljan.

 

7. När allt är blandat rulla till små chokladbollar och sätt in i frysen. Jag brukar lägga bollarna i knäckformar. Efter 5-10 minuter har chokladbollarna stelnat och det är möjligt att äta dem (eller packa om dem och lägga dem i en plastpåse eller en tillsluten burk)

Jag förvarar chokladbollarna i en tillsluten burk i frysen. Kommer någon på besök har man alltid något att bjuda på. De kan i princip ätas direkt från frysen. Utmärkta till en kopp kaffe.

IMG_8844

Fullt av nyttiga frön är det i dessa goda nyttiga chokladbollar:

IMG_8847

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail