Kalljästa bullar

En klar favorit är kalljästa bullar. De blir lite annorlunda i degen och det gör dem lite mer wienerbrödslikande, lite annorlunda och extra goda. Jag tror att detta är ett ganska gammalt recept.


Kalljästa bullar

Ca 30 st

200 g smör eller margarin
2 dl kall mjölk
50 g jäst
2 msk socker
6 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
pärlsocker och/eller hackad mandel

1. Värm margarinet och blanda med mjölken. Häll den fingervarma vätskan över jästen.

2. Blanda i socker och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg.

3. Kavla ut degen. Blanda samman fyllningen.

4. Skär ut i trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Vik ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.

5. Låt bullarna jäsa i över natten i kyl eller sval (eller minst 2 timmar i rumstemperatur). Ta ut bullarna ur kylen ca 15-20 minuter innan de skall gräddas. Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker och eventuellt med hackad mandel.

6. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail