Baktips – mjuka kakor

Här hitta du baktips mjuka kakor. Mjuka kakor finns i många olika varianter och de är mycket användbara. De kan ätas som de är eller förädlas vidare till bakelser, tårtor eller efterrätter.

Olika typer av mjuka kakor

Sockerkakor är nog det första man tänker på när det gäller mjuka kakor. Sockerkakan finns i mer eller mindre magra varianter. Det finns också sockerkakor där margarinet helt ersatts med hett vatten. Dessa kallas ibland svampkakor. Sockerkakan bakas normalt i en avlång eller rund form (ibland med hål i mitten)

Rulltårtor och kakor som bakas i braspanna/långpannan i ugenen är en annan typ av mjuk kaka. Kärleksmums är ett exempel där man stryker på en smet medan kakan ännu är varm. Rulltårtan fylls med sylt och rullas ihop medan den fortfarande är varm/ljummen.

Det finns också mjuk pepparkaka och sandkaka som är en annan typ av mjuk kaka. I mjuk pepparkaka ersätts bakpulvret med bikarbonat som jäsmedel.


Teknik

När man bakar mjuka kakor är det viktigt att fördela bakpulvret (eller bikarbonatet) i hela smeten. Rör därför alltid ut bakpulvret i mjölet innan du häller i det i smeten. Det är viktigt att jäsmedlet är jämt fördelat i kaksmeten för att få ett bra bakresultat.

Oftast krävs det att man vispar ägg och socker länge så det blir ”vitt”, det vill säga så länge att det blir en luftig ljusgul smet, men ibland vispar man istället äggvitorna och vänder ner dem i smeten. Äggvitor skall vispas hårt – ja så hårt att du kan vända upp och ner på skålen utan att äggvitorna ramlar ut.

Ibland kan man få vissa problem när man bakar sockerkaka eller andra mjuka kakor. Det händer att kakan rinner över kanten på formen. Ofta beror detta på att du använt en för liten form. Sockerkakor och de flesta andra mjuka kakor skall bakas i en rymlig form. Formen skall fyllas till max 2/3 av formen – annars pöser den över när den tillagas. Om det rinner över gör så här: sätt in en braspanna eller lägg en bit aluminiumfolie under som samlar upp spillet. Om du istället tar ut kakan riskerar du att den säckar ihop och då kan du riskera få en ”döbakad” kaka.

Ibland blir kakan för mörk ovanpå. Lägg då en bit aluminiumfolie ovanpå så förhindrar du att den bränns. Kolla också så att du inte enbart har ovanvärmen i ugnen igång. Då riskerar också kakan att bli för mörk ovanpå.

Tänk på att inte öppna ugnsluckan i onödan under bakningen. Har du otur säckar kakan ihop – den riskerar då bli platt och tråkig.

Glöm aldrig att smöra och bröa bakformen. Använd gärna flytande margarin, det är enkelt. Häll i ströbröd (skorpmjöl) och snurra formen till du fått hela formen täckt. Detta är viktigt oavsett om du använder kakform eller ugnens braspanna.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail